Misja firmy


Misja firmy


Zgodnie z tradycjami rodzinnymi stawiamy na pieczywo na zakwasie, szczególnie podkreślając rolę pieczywa razowego (wytwarzanego z mąki z grubego przemiału). Zachęcamy do kosztowania pieczywa żytniego, o wyrazistym zapachu miękiszu, przywodzącemu na myśl czasy dzieciństwa. Naszą intencją jest zachowanie nie tylko tradycyjnych receptur, ale i dobrej sztuki rzemieślniczej. Jesteśmy jedną z nielicznych piekarni, gdzie zachowane zostało ręczne formowanie kęsów ciasta. Pragniemy kontynuować te tradycje i zatrudniamy tylko wykwalifikowanych czeladników i mistrzów piekarskich.
Dokładamy także wszelkich starań by udoskonalać i poszerzać ofertę cukierniczą. Zapraszamy do zakładki TORTY by zapoznać się z naszymi nowościami.

Historia


Tradycje naszej firmy sięgają lat 30 zeszłego wieku, kiedy to Dziadek Wacław i Babcia Wanda założyli pierwszą piekarnię w rodzinie. W piekarni Dziadka, każdy jeden bochenek chleba wychodził spod ręki piekarza. Nie stosowano wówczas linii produkcyjnych, chleb nie był wypiekany w piecach blaszanych tylko w specjalnie stawianych piecach ceramicznych. W tym duchu dzisiejsi właściciele prowadzą piekarnię i cukiernię WANDA. Nasze pieczywo jest formowane („werkowane”) ręcznie, rozrost ciasta prowadzony jest na pełnych kwasach a wypiek bochnów odbywa się właśnie w piecach budowanych z cegieł. Dzięki temu przetrwał duch dobrej sztuki rzemieślniczej a właściciele z dumą spoglądają wychodzące z pieca wypieki.

Piekarnia Wanda - Piekarnia Tobie najbliższa
 

CMS: Vertes Design