Bułka paryska
Pieczywo drobne
Tę długą bułkę o kształcie przypominającym chleb wyrabia się z pszennego ciasta podobnego do tego na drobne jasne bułeczki, np. kajzerki. O popularności tego wypieku w Polsce świadczą jego rozliczne nazwy. Na Mazowszu paryska zwana jest bułką „długą” lub „wrocławską”, chociaż nie nazywa się jej tak w okolicach Wrocławia. Na Śląsku i w Małopolsce mówi się o niej „wek” lub „lenga”. W innych regionach Polski znana jest pod nazwą „kawiorek”, „angielka”, „gryzek” i „parówka”.
Podobnie jak chleb pszenny, świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, wędlin i serów. Jest lekkostrawna, dlatego można ją polecić osobom nietolerującym w diecie większych ilości błonnika oraz mocno ukwaszonego pieczywa.
Składniki: mąka PSZENNA, woda, suszony zakwas pszenny, sól, cukier, olej rzepakowy, drożdże.
Bez dodatku chemicznych spulchniaczy.